lørdag 4. juni 2011

Rødbeteburgere med vegansk tzatziki

Mitt forhold til grilling har vært noe ambivalent etter at jeg ble vegetarianer og senere veganer. Selvsagt er det stas med sol og sommer, og selvsagt er det stas å kunne tilberede og spise mat utendørs. Men hele konseptet grilling oser kjøtt i alle retninger. 
Enter rødbeteburgere - enhver vegetarianer/veganers redning til sommergrillinga! Disse burgerne er utrolig rike på smak, og dersom du tar deg bryet med å tilberede dem med ris, asparges og vegansk tzatziki, garanterer jeg at grillfesten kommer til å bli en suksess!

Veganske rødbeteburgere:
2 kokte poteter (150 gram)
3 ferske rødbeter (200 gram)
75 gram brødsmuler (innmaten i et brød)
2 ts fersk ingefær, finhakket
0,5 ts fersk chili, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss kikertmel
Salt og pepper

Vegansk tzatziki:
½ agurk
2,5 dl dl soyajogurt naturell
2 hvitløksfedd
salt og pepper

Du trenger også:
2 dl råris
4 dl vann
3 ferske asparges


1. Sett ovnen på 175 grader
2. Begynn med å lage tzatziki. Finhakk hvitløk, og riv agurk på et rivjern. Ha jogurt i en liten bakebolle, og bland inn hvitløk og agurk. Smak til med salt og pepper. Dekk bollen med plast, og sett den i kjøleskapet.
3. Mens tzatzikien står i kjøleskapet, lager du burgerne. Finhakk rødbeter og potet, og ha det i en bakebolle. Finhakk hvitløk, ingefær og chili, og tilsett det i bakebollen. Skjær av skorpene på brødskivene, og riv brødet i småbiter med hendene. Tilsett brødet i burgerblandingen, og smak til med salt og pepper. Ta ut halvparten av burgermassen og kjør til en jevn masse i en miksebolle. Ha dette tilbake i burgermassen, og bland blandingen med hendene til det er en jevn deig. La blandingen hvile i 15 minutter. Form til burgere med hendene. Prøvestek en burger først. Om den er for løs, tilsetter du litt mer kikertmel. Stek burgerne i en teflonpanne på svak/middels varme, og snu de etter 8-10 minutter eller til de har fått farge. Legg burgerne i en ildfast form, og stek de deretter midt i ovnen på 175 grader i om lag 15 minutter, eller til de er gjennomstekte. (Jeg har laget burgerne uten å steke dem i ovnen etterpå også, det går fint!)  
4. Mens burgerne står i ovnen, koker du ris og ferske asparges.

Ikke bruk blender til å blande sammen alle ingrediensene i burgerblandingen. Jeg har prøvd det, og det ble ikke spesielt bra. Rødbeteburgerne fikk altfor flytende og løs konsistens. Bruk blender til å blande halvparten av burgerblandingen. Den andre halvparten finhakkes. 

Servér rødbetburgere med ris, asparges og tzatsiki.

(6 burgere)

Lysten på andre burgere? Ta en titt her.  

Veganske rødbeteburgere servert med tzatziki, ris, asparges, stekt sjampinjong og ferske sukkererter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar