fredag 16. september 2011

Basilikumpesto

Pesto brukes i mange sammenhenger. Det passer til brød, pizza, salat, pasta og ovnsstekte grønnsaker. Jeg liker å ha pesto som pålegg på brødskiva, men jeg er litt rar. Tipset om å bruke morter i stedet for stavmikser når man blander sammen ingrediensene, har jeg plukket opp hos Jamie Oliver. Flink fyr, Jamie!

1 lite hvitløksfedd 
2 store potter frisk basilikum 
100 gram pinjekjerner, ristet og avkjølt 
1 ss rapsolje 
salt og pepper (smak til) 
1 ts fersk sitronsaft (smak til)

1. Rist pinjekjerner på middels varme i en tørr stekepanne og sett til avkjøling. 
2. Grovhakk hvitløk, og ha over i en morter. Tilsett basilikumbladene, litt om gangen, og støt dem i morteren. Ha i pinjekjerner, og støt til det er en glatt blanding. Ha blandingen over i en bolle, og tilsett rapsolje. Tilsett sitronsaft, salt og pepper, litt om gangen, og smak deg fram til du synes smaken har blitt riktig. Oppbevar pestoen i lufttett beholder i kjøleskap. 

Prøv også rød pesto av soltørket tomat

Hils på basilikumplanten Bendik. Han skal snart bli til pesto.

8 kommentarer:

 1. Jeg lagde en sykt stor porsjon pesto i dag. Brukte ristede valnøtter i stedenfor pinjekjerner, og så brukte jeg ost, så det var ikke vegansk. Pesto er så godt! Nam!

  SvarSlett
 2. Heimelaga pesto er noko eg har hatt lyst til å laga lenge no. Ser kjempegodt ut!

  SvarSlett
 3. Elri: valnøtter er sikkert kjempegodt i pesto, jeg skal prøve det ut neste gang!
  Marta: pesto er superenkelt å lage, og du trenger ikke bruke morter. Hvis du lager pesto med stavmikser eller lignende, så er det gjort på null komma null. Lykke til med kokkeleringen!

  SvarSlett
 4. Elsker pesto! :)
  Min favoritt er nok en stor bolle med pasta, basilikum-tofu og masse spinat rørt i pesto. Naaam! :D

  SvarSlett
 5. Basilikum-tofu? Hjelpemeg, det hørtes skummelt ut. Tofu-guiden din er for øvrig veldig nyttig og bra. Men jeg tror du kan lære meg et og annet om kombinasjonen av basilikum og tofu, jeg!

  SvarSlett
 6. Er nok ikke så spennende som man kunne tro. ;) Jeg pleier å "jukse litt" med denne her. Prøvde å marinere tofu i pesto selv en gang, men det funka ikke noe særlig, trolig fordi pestoen var for tykk. Om man skal gjøre det er det nok en god idé å kutte ned på/ut pinjekjerner og bruke mer olje for en mest mulig tyntflytende marinade. Uansett er den ferdigtofuen der veldig grei for de dagene man vil ha noe enkelt, og kanskje ikke har tid til å marinere og slikt.
  Takk forresten! :)

  SvarSlett
 7. Blir det smaksforskjell på pestoen om man bruker morter istedenfor mikser?

  SvarSlett
 8. Litt forskjell er det vel, men det er ingen krise å bruke stavmikser, altså. Pesto er godt uansett, synes jeg. Men jeg føler meg skikkelig, skikkelig flink når jeg bruker morter, he-he.

  SvarSlett