mandag 5. september 2011

Thaigryte med tofu

Denne thai-inspirerte middagsretten lærte jeg å lage av en venninne for flere år siden. Da lærte jeg å lage den med en annen type saus, men etter litt eksperimentering kom jeg fram til at kokosmelksausen passet thaigryta aller best. Kokosmelk utfyller krydderne ingefær, chili, hvitløk og sitrongress på svært godt vis, og gir det hele en litt mildere smak.

1 liten gul løk, finhakket 
1 blokk fast tofu (350 gram)
5 sjampinjonger, i skiver
1 boks hermetiske vannkastanjer, delt i to (140 gram)
1 boks hermetiske bambusskudd (140 gram) 

Tofumarianade: 
2 hvitløksfedd, finhakket
2 cm fersk ingefær, finhakket
1/4 ts fersk chili, finhakket 
2 stilker sitrongress, finhakket 
2 ss rapsolje
1 ss soyasaus 

Thaisaus: 
2 hvitløksfedd, finhakket 
2 cm fersk ingefær, finhakket 
1/4 ts fersk chili, finhakket 
3 stilker sitrongress, finhakket 
1 ts riseddik 
2 ss rapsolje 
2 ts soyasaus 
1 ss maisstivelse 
2 ts agavesirup
1 krm salt 
0,5 dl fersk koriander, finhakket 
1 boks kokosmelk (400 ml) 

Du trenger også: 
2,5 dl ris 
5 dl vann 
 
1. Begynn med å presse tofuen. Ta den ut av pakken, og hell av vannet. Bruk hendene til å forsiktig klemme ut så mye vann som du greier, uten at tofublokka går i stykker. Legg kjøkkenpapir på en skjærefjøl, og plassér tofuen oppå. Legg deretter mer kjøkkenpapir oppå tofuen, samt et kjøkkenhåndkle. Nå er det tid for å plassere det tyngste kjøkkenredskapet du har oppå tofublokka (jeg pleier å bruke steikepanna). 
2. Samtidig som tofuen ligger i press kan du klargjøre marinaden. Bland alle ingrediensene til marinaden i en liten skål. 
3. Skjær tofu i terninger (ca. 3 x 3 cm størrelse), og stek de i en panne på middels varme til de får farge. Hell marinaden over tofuterningene, og stek i noen minutter. Sett tofuen til side.
4. Stek opp løk, sopp, bambusskudd og vannkastanjer i en stor sautépanne. Mens det småkoker, blander du sammen alle ingrediensene til thaisausen i en bolle. Tilsett tofuen i sautépanna, og rør inn thaisausen. La det småkoke i noen minutter før servering. 

Servér thaigryta med ris. 

(2-3 pers.)

2 kommentarer:

  1. Hei:) Svar fra min blogg:
    Jeg har en mail adresse som hører til bloggen : veganlykke@hotmail.no om den ikke fungerer kan du bruke min priv: liss89@hotmail.com

    SvarSlett