søndag 4. september 2011

Kringle

Inn i mellom får jeg skikkelig lyst på noe søtt, og ofte blir resultatet gjærbakst. I likhet med kanelboller, så er det eneste som skal til for å "veganisere" kringle, å erstatte melk og smør fra kua, med plantemelk og vegansk smør. Enklere blir det ikke!

100 gram vegansk smør
3 dl vegetabilsk melk
10 dl hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 dl sukker eller fruktose
1 ts kardemomme
1 klype salt

Fyll:
100 gram vegansk smør (romtemperert)
2 ts kanel
1 dl sukker

Melisglasur:
vann
melis

1. Smelt smøret i en kjele på svak varme, og ha i melka. Varm blandinga til den er fingervarm.
2. Sikt hvetemel i en stor bakebolle. Tilsett tørrgjær, salt, søtning og kardemomme, og bland godt. Tilsett blandinga av melk og smør, og elt sammen til en smidig deig som slipper bollen.
3. Dekk bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
4. Mens deigen hever, blander du ingrediense til fyllet sammen i en liten bakebolle.
5. Bre litt hvetemel utover kjøkkenbenken og elt deigen lett sammen. Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 20 x 40 cm. Bruk en slikkepott til å smøre fyllet utover deigen.
6. Rull deigen sammen til en pølse (begynn fra langsiden). Legg leiven, med skjøten ned, som en sirkel på en bakepapirkledd stekeplate.
7. Bruk en skarp saks til å klippe hakk på toppen av leiven (klipp nesten helt gjennom deigen), og brett vekselsvis framover og bakover.
8. Pensle med vann eller vegetabilsk melk. Dryss med mandelflak hvis du vil. 
9. Sett ovnen på 200 grader. La kringla etterheve under plast i minst en halvtime.
10. Stek kringla midt i ovnen på 200 grader i ca. 25-30 minutter, eller til har fått fin, gylden farge.
11. Avkjøles på rist. 
12. Ha på melisglasur før servering, hvis du vil. Lag melisglasuren slik: legg ønsket mengde melis i en liten bolle. Hell over kaldt vann til det dekker melisen, og la det stå i noen minutter. Rør glasuren jevn med en gaffel, og ha over kringla. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar