søndag 13. januar 2013

Veganske sko

Beatrix Shoe fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten)
Joda, dette er en matblogg. Men inn i mellom får jeg lyst til å skrive om andre aspekter ved veganisme, og ikke bare om vegansk kosthold. Tidligere har jeg skrevet om hvordan man kan ivareta strikkeinteressen som veganer, og hvilke alternativer til ullgarn som finnes.
Lulu shoe fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten)
Veganere unngår, så langt det er praktisk mulig, produkter av animalsk opprinnelse. Det betyr at man ikke spiser produkter av animalsk opphav, men i tillegg unngår man skinn, lær, dun, ull, og silke. Skoshopping kan være en liten hodepine som veganer, ettersom forferdelig mange sko inneholder skinn eller lær.
Kalahari Lite (black) fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten)


Når det gjelder kjøp av vegansk skotøy, så har veganere tre valg, slik jeg ser det:

a) kjøpe syntetiske sko i dårlig kvalitet hos DinSko, ØkonomiSko og andre billigkjeder. Fordelene er at skoene er rimelige, og at man kan prøve de på før man kjøper de, mens ulempene er at kvaliteten ofte er middels, og  at man aldri kan være helt sikker på hvorvidt limet i skoene stammer fra noe animalsk.
b) kjøpe sko når man er på reise, for eksempel til Avesu i Berlin, VX i London, eller Vegetarian Shoes sitt utsalg i Brighton. Ulempen er at det er dyrt å reise (men hei, når man først er på tur, passer det jo ypperlig å kjøpe sko), mens på den andre siden er det en fordel å kunne prøve skoene først. I tillegg er man helt sikker på at skoene faktisk er veganske.
c) handle sko gjennom nettbutikker som Vegetarian Shoes, Macbeth, Alternative Outfitters, Beyond Skin eller Bourgeois Boheme. Heldigvis er sko tollfritt, men ulempen ved nettshopping er at man ikke får prøvd skoene før man kjøper de, samt at man må betale for frakt og moms (merverdiavgift).

Norsk Vegetarforening gir dessuten veiledning innen kjøp av vegansk skotøy her, her og her.
 Fleur boot (black) fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten)
Swirl Boot (black) fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten)
Da jeg var i Berlin for første gang våren 2012, kjøpte jeg Beatrix shoe fra Vegetarian Shoes på skobutikken Avesu, og da jeg var i London i høst kjøpte jeg Fleur støvletter fra Vegetarian Shoes på bittelille, supre VX. Tidligere denne helga plukket jeg opp en finfin pakke fra Vegetarian Shoes på mitt lokale postkontor. Det føltes trygt å handle via Vegetarian Shoes sin nettbutikk fordi jeg har to av skoene deres fra før av, og derfor tok sjansen på at størrelsen ble rett. Skoene passet fint! Så nå er jeg den lykkelige eier av Lulu shoe (sommersko/småsko), Two Strap Footbed Sandal (tøfler til å ha på kontoret), og ikke minst Veggie Trekker (fjellsko). Nå har jeg nettopp latt meg lure av Vegetarian Shoes' januarsalg, og bestilt ett par Kalahari Lite (sommersko/småsko) og ett par Swirl Boot (støvletter). 

Two Strap Footbed Sandal (black) fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten) 


Veggie Trekker fra Vegetarian Shoes (foto: produsenten)
Når alt dette er sagt: man trenger ikke kjøpe sko via nettbutikker, kjøpe sko i middels kvalitet fra DinSko, eller legge sommerferien til Brighton for å få besøkt Vegetarian Shoes sitt fysiske utsalg (men hallo, hvem vil ikke til Brighton for å kjøpe sko og spise veganmat?). Jeg suller rundt i Converse 3/4 av året. Jeg digger mine Chuck Taylor All Star Hi, men hvis man skal være skikkelig militant kan man jo, også her, stille spørsmål ved hvorvidt limet brukt i skoene er av animalsk opprinnelse eller ei. Dersom man henvender seg til Converse får man et temmelig kryptisk svar, men inntil videre kommer jeg til å fortsette å bruke Converse.
Chuck Taylor All Star Hi fra Converse (foto: produsenten)
Det finnes altså mange muligheter til hva man kan ha på bena når man er veganer. Lite vits i å kle føttene i døde dyr når det finnes så mange bedre alternativer!

11 kommentarer:

 1. Åh, jeg ELSKER Vegetarian Shoes.. Har Veggie Trekker-fjellskoene og Airseal Stable Boots. Jeg er superfornøyd med kvaliteten på både sko og såle. Ingen hull eller slitte områder tross over 6 måneder med kontinuerlig, heftig bruk (stable bootsene). Mitt neste innkjøp derfra skal være noen sorte boulder boots <3 men jeg må se om jeg finner dem i New York neste måned før jeg bestiller dem på nett :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra å høre at du er fornøyd med skoene, og at de holder seg godt! Jeg henta fjellskoene, tøflene og småskoene på posten etter jobb på fredag, og tidligere i dag innviet jeg fjellskoene med en tre timer lang tur. Huhei! Vi gikk til en støl/ei seter, og skoene var helt eksemplariske på veien oppover, men jeg fikk vondt bakpå leggene da vi gikk ned igjen. Det er nok trolig fordi skoene er så nye og stive ennå, så det kommer seg forhåpentligvis når jeg får gått dem ordentlig inn.
   Du kler Airseal boots'ene veldig godt, forresten :) Og god tur til NYC - jeg har lyst til å dra dit ens ærend for å handle på Moo Shoes :D (Neida. Joda.) Håper på å komme meg dit i løpet av året. Kos deg, og kjøp haugevis med gode sko!

   Slett
 2. De øverste skoene er nærmest prikk like et par jeg kjøpte på h&m for et par år siden og som jeg går med hele tiden. De er utrolig gode å gå i og har tilpasset seg foten veldig bra selv om de ikke er skinn. De kostet 200 kr, men kan nesten ikke huske å ha hatt et par sko av den typen som har holdt seg like bra. Har kun måttet bytte lisser én gang - skoene er helt uten skraper og sylig slitasje selv om jeg bruker de som normalt og ikke er spesielt forsiktig. Men nå vet jeg i hvert fall hvor jeg kan få tak i et nytt par når mine en dag tar kvelden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det stemmer! Når du sier det kan jeg også huske å ha sett et par sko på H&M som er tilsynelatende identiske med disse. Falt pladask for dem da jeg fant dem i Berlin våren 2012. De koster jo selvsagt mer enn hva et par sko gjør på H&M, men jeg synes det er fint å støtte opp om tilbudet når det faktisk finnes sko beregnet på veganere :)

   Slett
 3. Ethletics sine Chuck-kopier er helt veganske, bedre å gå med og later til å være bedre bygget :) Koster omtrent det samme som et Converse-par.
  http://www.greenlaces.se/epages/Ballou.sf/sv_SE/?ObjectPath=/Shops/greenlaces.se/Products/9063/SubProducts/9063-0326

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner til Ethletics, ja! Har blant annet sett dem på den veganske skosjappa Avesu i Berlin (husker ikke om/hvor jeg har sett dem i Norge).
   Skal innrømme at jeg ikke synes de klassiske/tradisjonelle Converse-skoa er så himla behagelige å gå med, i alle fall ikke mange timer i strekk, men akkurat den Chuck Taylor All Star Light High-modellen synes jeg faktisk er herlig. Jeg har omtrent gått med dem hver dag siden i sommer. Hurra!

   Slett
 4. Kjempefine tips! Takk :)) Og søren, så søte lulu shoes var :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg digger dem! Har ikke fått gått med dem noe særlig ennå (damn you, vintervær!), men gleder meg til vår, bare veier og høyere temperatur :)

   Slett
 5. Forresten! Jeg kan ikke huske om jeg svarte deg på spørsmålet ditt, så jeg beklager at jeg enten 1. svarer deg veldig sent nå, eller 2. svarer to ganger.. Men det garnet hun brukte i pleddet var Catania bomullsgarn. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bedre sent enn aldri! Tusen takk for info, jeg skal notere meg navnet på garnet. Har ikke strikket noe særlig med bomullsgarn, så det skal jeg teste ut!

   Slett
 6. Anonym: jeg presterte å slette kommentaren din i stedet for å publisere den! Unnskyld! Hersens bittesmå taster på iPhone.
  Men ja, sko er tollfritt. Dyrt blir det likevel: i tillegg til selve skoene og frakt, kommer merverdiavgift på 25%. Du kan lese mer her: http://www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=244984&epslanguage=no
  Kos deg med skoshoppinga :)

  SvarSlett