lørdag 19. januar 2013

Restaurantanbefaling: Rå, Tromsø

Veganguide Tromsø, del 1. 

Mitt første møte med sushi fant sted i 2010, da jeg allerede hadde vært vegetarianer i flere år, og befant meg i overgangsfasen mellom vegetarianer og veganer. Med andre ord har jeg aldri spist sushi med fisk, men jeg er hekta på vegansushi. Det er veldig stas å lage det hjemme. Som alle sushielskere vet, tar det forbaska lang tid. Derfor er det hyggelig å kunne spise sushi ute en gang i mellom.

I Skippergata i Tromsø, et stenkast fra brua til fastlandet, ligger Rå sushi. Stedet stiller i en klasse for seg: maten ser usedvanlig lekker og apetittvekkende ut, folka bak stedet er uhyre proffe og servitørene sympatiske og kunnskapsrike. I tillegg har serveringsstedet en pen grafisk profil (siden når begynte egentlig jeg å bry meg om slikt? Poenget er i alle fall at alt er ekstremt godt gjennomført på Rå sushi: lokalene er stilfulle og klassiske, hjemmesidene er nydelige, og det er høy standard over hele linja).

Nå har jeg bare spist sushi på ett annet serveringssted i Tromsø: Lotus Sushi Point. Da fikk jeg servert en velsmakende, men  d r i t  kjedelig maki med avokado og agurk. Åtte identiske biter med avokado og agurk, der altså.

På Rå sushi er det andre boller. Rå er udiskutabelt Tromsøs beste sushisted. Det beste av alt? De er svært så vegan-vennlige. Man burde riktignok være påpasselig med å presisere at man er veganer (i motsetning til vegetarianer), bare for å være på den sikre sida.

Menyen byr blant annet på edamame-bønner til kr. 59 (forrett), nigiri sushi med avokado (2 biter til kr. 45) vegetarisk futo maki (5 store biter til kr. 70), og vegetartempura (friterte grønnsaker med ris) til kr. 129. Alle disse rettene er vegetariske, og kan gjøres veganske, så vidt jeg forstod. Valget mitt falt imidlertid på kombinasjonsmenyen med det velklingende navnet No fish Olsen (14 biter til kr. 190). Herreminhatt, så utrolig godt! Fjorten biter med papaya, avokado, jordbærpuré, mangopuré ... og overlykkelige smaksløker. 

På leiting etter andre vegetar- og veganvennlige spisesteder i Tromsø? Sjekk ut Norsk Vegetarforenings butikkguide og oversikt over spisesteder, samt Caritas innlegg om å spise ute i Tromsø som veganer.  Den Tromsø-baserte vegetarbloggen Veggis Veggis! er også å anbefale. Bloggen er vegetarisk og ikke vegansk, men gir en god guide til Tromsø for folk som har et plantebasert kosthold. 

Adresse: Skippergata 16, Tromsø
Hjemmeside: www.raasushi.no
Telefon: 776 84 600
Åpningstider: 
Mandag - torsdag: 16.00 - 22.00
Fredag - lørdag: 15.00 - 23.00
Søndag: 16.00 - 22.00

7 kommentarer:

 1. Oi, så masse forskjellig spennende sushi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes! Utrolig gode og spennende smaker hos Rå i Tromsø :)

   Slett
 2. Ser godt ut! Er ikke så ofte i Tromsø, men planen er å bli flinkere :) Må nok besøke Rå snarest :) Føler meg litt lat egentlig, siden jeg ikke har sjekket ut byens veganske muligheter :P Men så har jeg aldri vært særlig flink til å spise ute.

  SvarSlett
  Svar
  1. Neste gang du skal til Tromsø burde du sjekke ut vegetarkaféen Sivertsens kafékooperativ i kjelleren til Rådstua teaterhus, og Kafé Globus like ved BlåRock (du kjenner kanskje til begge stedene?). Både Sivertsen og Kafé Globus serverer vegansk mat, hurra!

   Slett
 3. Det skal jeg gjøre! Hurra for vegansk mat :D

  SvarSlett
 4. Hei på deg :) Ville bare si ifra at jeg har linket til deg i det siste innlegget på bloggen min!
  http://kjottfri52.blogspot.no/2013/01/papadumtarn.html

  SvarSlett