tirsdag 1. januar 2013

Arme riddere med lønnesirup og "fakin' bacon"


Ah, kose seg! Dette er noe av det aller, aller beste jeg har spist på lang tid. Arme riddere passer perfekt som søndagsfrokost, eller som nyttårsbrunsj, for den del. 
I høst kom min kollega S. på jobb en mandag morgen. Hun hadde stjerner i øynene og fortalte entusiastisk om den fortreffelige helgefrokosten hun hadde spist. Originaloppskrifta inneholder både bacon og egg, men jeg har etterhvert bred erfaring i å veganisere oppskrifter. Denne gikk lett som en drøm, og resulatet ble en søndagsfrokost til å bli salig av. Søte, deilige arme riddere servert sammen med rista pecannøtter, vegetarbacon og lønnesirup. Livet er herlig. 

2 dl pecannøtter
1 dl soyamelk
1 ts eplecidereddik
1 dl lønnesirup
en klype salt 
2 ts maizenna 
4 skiver lyst brød

Du trenger også:
vegetarbacon av en blokk fast tofu (350 gram) 

1. Rist pecannøttene i en tørr, varm stekepanne i om lag fem minutter, eller til nøttene begynner å få farge. Vend om på nøttene jevnlig. Sett til side.
2. Lag vegetarbacon slik: Ta tofublokka ut av pakken, og hell av vannet. Klem forsiktig ut så mye vann som du greier, uten at tofublokka går i stykker. Legg kjøkkenpapir på en skjærefjøl, og plassér tofuen oppå. Legg deretter mer kjøkkenpapir oppå tofuen, samt et kjøkkenhåndkle. Nå er det tid for å plassere det tyngste kjøkkenredskapet du har oppå tofublokka (jeg pleier å bruke steikepanna). Del tofuen i små terninger, og stek dem i olje i en stekepanne på middels/høy varme til de blir gyldne. Bland liquid smoke, soyasaus og bjästflingor i en liten bolle, og hell det over tofuterningene. Stek videre på svak/middels varme til alle tofuterningene har blitt godt marinert. Sett til side.
3. Bland sammen soyamelk og eplecidereddik i en liten bakebolle. Rør om, og la det stå i fem minutter. Ha blandingen av soyamelk og eplecidereddik, lønnesirup, salt og maizenna i en bakebolle, og rør godt.
4. Smør en ildfast form med rapsolje eller vegansk smør. Skjær skorpene av brødskivene. Dypp to skiver brød i røra og legg dem side om side i den ildfaste forma. Legg litt vegetarbacon og noen pecannøtter til side (til servering). Legg vegetarbacon og rista pecannøtter over brødskivene. Dypp de neste to brødskivene i røra, og legg dem over. Press godt sammen og la stå kaldt i minst en time eller natta over.
5. Stek arme riddere midt i ovnen på 200 grader i 25 minutter.

Servér arme riddere med enda mer lønnesirup, pecannøtter og vegetarbacon. 

(2 pers.) 

4 kommentarer:

 1. Heftig! Tipper man blir passe mett av denne ;D

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det kan jeg skrive under på at man blir. Kanskje like greit å spise dette bare én gang i året - som frokost på 1. nyttårsdag :D

   Slett
 2. Himmel! Ja, dette så jammen helt fantastisk ut! Jeg lagde en gang arme ridder fra Skinny Bitch kokeboka, og da dyppet man brødskivene i hakkede pecannøtter etter at de var dynket i melkeblandingen og før de ble stekt. Det burde du prøve- det var veldig veldig godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. oh my lord, det hørtes sjukt godt ut! Takk for tipset :)

   Slett