søndag 4. desember 2011

Vegansk brunsj


Lunsj, brunsj, frokost: uansett hvordan man definerer måltidet, så kan det oppsummeres slik: vegansk helgelykke! Det kan også defineres slik: medisin mot i overkant sarte søndagsnerver. 

Hva skal man med egg når man har tofu? Tofurøre, eller tofu scramble på engelsk, er en av flere rull-med-øynene-klisjéer innen veggismat-verdenen, men det funker utrolig godt som vegansk erstatning for eggerøre. Og når vi først er inne på klisjéer innen vegetarmat/veganmat, så kommer man ikke utenom vegetarbacon. "Bacon", facon, fakin' bacon, vegetarbacon – kjært barn har mange navn. Det finnes utallige oppskrifter der ute, både på vegetarbacon og tofurøre. Tofurøra er inspirert av Isa Chandra Moskowitz (se her og her for noen av hennes varianter av tofurøre). Oppskrifta på vegetarbacon er hentet fra Norsk Vegansamfunns oppskriftsbase

Nå er det kanskje på tide med en liten erkjennelse: jeg har aldri vært glad i bacon. Aldri. Jeg spiste kjøtt i alle år, før jeg ble vegetarianer for syv-åtte år siden, men gjennom oppveksten har jeg spist sparsommelige mengder bacon. Som del av en pastarett kanskje, en gang i blant, men dét er det hele. Skepsisen var derfor tilstedeværende første gang jeg lagde vegetarbacon. Nå synes jeg det er digg. Ikke hver helg, men inn i mellom.

Så til saken: søndagsfrokost! 

Vegetarbacon
1/2 blokk fast tofu (150 gram)
1 ts liquid smoke
2 ss soyasaus
2 ss bjästflingor (næringsgjær)

Tofu scramble
1/2 blokk fast tofu (150 gram)
1 liten gul løk, finhakket
2 hvitløsfedd, finhakket
1,5 ts gurkemeie
1 ts spisskummin
1 ts paprikakrydder
1 ts karri  
1,5 ts bjästflingor (næringsgjær) 
1 krm salt
1 krm pepper
1 gulrot, grovrevet

Du trenger også:
et par never fersk babyspinat
6 cherrytomater, delt i to
1 avokado, delt i terninger
5 store poteter, delt i båter

1. Sett ovnen på 150 grader.
2. Aller først kan du slenge potetene i en smurt ildfast form, sammen med en generøs mengde rapsolje, salt og pepper. Når potetene har stått en stund (pass på å snu på de jevnlig), legger du til cherrytomatene. (Både potetene og tomatene kan stekes i panne i stedet for i ovnen).
3. Mens potetbåtene og cherrytomatene godgjør seg i ovnen, er det på tide å lage vegetarbacon.
Press tofuen (hele blokka – du deler den i to etterpå, og bruker den ene halvparten til bacon, og den andre halvparten til tofurøra). Ta tofublokka ut av pakken, og hell av vannet. Klem forsiktig ut så mye vann som du greier, uten at tofublokka går i stykker. Legg kjøkkenpapir på en skjærefjøl, og plassér tofuen oppå. Legg deretter mer kjøkkenpapir oppå tofuen, samt et kjøkkenhåndkle. Nå er det tid for å plassere det tyngste kjøkkenredskapet du har oppå tofublokka (jeg pleier å bruke steikepanna).
Kutt tofuen i to like store deler. Legg den ene delen til side; den skal du lage tofurøre av etterpå. Del tofuen i små terninger, og stek dem i olje i en stekepanne på middels/høy varme til de blir gyldne. Bland liquid smoke, soyasaus og bjäst i en liten bolle, og hell det over tofuterningene. Stek videre på svak/middels varme til alle tofuterningene har blitt godt marinert. Sett til side.
4. Lag deretter tofurøre. Ta den andre halvdelen av tofublokka, og smuldre opp tofuen med fingrene.
Blank alle ingrediensene unntatt tofu i en stekepanne. Legg deretter dette til side. Stek tofuen i om lag ti minutter, eller til den begynner å få en gylden farge. Tilsett deretter de andre ingrediensene som allerede er stekt. La det steke sammen på svak varme i noen minutter. 
5. Til slutt er det på tide å dandere det hele: legg tofurøra på en tallerken sammen med vegetarbacon. Legg ved potetbåtene, de ovnsbakte tomatene, spinat og avokado.  

7 kommentarer:

 1. For et festmåltid av en lunch/frokost/brunch!!! Jeg elsker tofu scramble, og dette ser fantastisk ut!

  SvarSlett
 2. Det smaker fantastisk også! Tofu scramble er digg, jeg er helt frelst. Hurra for late, lange søndagsfrokoster!

  SvarSlett
 3. Tofu scramble har jeg tilgode å prøve, men tofubacon har jeg god erfaring med. Bare synd all tofuen min ligger i frysern, ellers skulle jeg laget det nuh! :)

  SvarSlett
 4. Det krever dessverre litt planlegging, ja (jeg pleier også å oppbevare all tofu i fryseren). Men det er bare å legge tofuen til tining i dét man kryper til køys natt til søndag - da er den tint og klar til bruk søndags morgen (hurtig-tining i varmtvann funker også!)

  SvarSlett
 5. Åh, så deilig frokost du har laget deg! :D

  SvarSlett
 6. Oh yes! Jeg skulle ønske jeg tok meg tid til å lage like forseggjort frokost i ukedagene også (men samtidig: da ville jeg ikke hatt like mye grunn til å glede meg til helgefrokost, hi-hi).

  SvarSlett
 7. Som regel spiser jeg bare frokost i helger uansett, rekker ingen ting når jeg ikke klarer å somle kroppen min ut av senga i god tid før jeg må løpe til bussen. Men nå er det jo juleferie! Stor fare for at det blir mye tofu scramble og facon i dagene fremover ;)

  SvarSlett