tirsdag 13. desember 2011

Lussekatter


13. desember er det Luciadagen. Jeg er kanskje for gammel til å gå i Luciatog, men jeg blir aldri for gammel til å bake lussekatter. Nam.
Den fine gulfargen kommer fra safran. Jeg får tak i safran, og jeg er en veganer bosatt på bygda. Så da får du også tak i safran. Men hvis du absolutt vil, så kan du bruke gurkemeie i stedet.   

2,5 dl havremelk eller annen vegetabilsk melk
75 gram vegansk smør (f.eks. Nutana eller AlproSoya)
7 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1 pakke tørrgjær
0,5 ts kardemomme
0,5 krm safran 
1 krm salt 
en neve rosiner
1. Smelt smøret i en kjele på svak varme. Tilsett melken, og varm forsiktig opp væsken til den er fingervarm.
2. Ha de tørre ingrediensene i en stor bakebolle, og bland godt. Tilsett melkeblandingen, og elt godt sammen til du får en glatt deig som slipper bollen. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse (om lag 1 time). 
3. Sett ovnen på 250 grader. 
4. Ha litt hvetemel utover kjøkkenbenken, og elt deigen lett. Del deigen i åtte like store emner, og trill ut til små kringler formet som en omvendt S. Pynt med rosiner, og pensle med vegetabilsk melk eller vann
5. Legg lussekattene over på en bakepapirkledd stekeplate, og stek dem på 250 grader midt i ovnen i 6-7 minutter. 

(8 lussekatter)

3 kommentarer:

  1. Nom nom nom nom!! :-) litt trist, jeg har ikke hatt lussekatter i år.. Har ikke hatt tid til å bake. Får ta en skikkelig innspurt neste uke :-)

    Ha en skikkelig herlig uke!

    SvarSlett
  2. Jeg har deig til heving as we speak ;) Lovlig seint, men det får gå :P

    SvarSlett