lørdag 26. november 2011

Pizza med soyakjøttdeig

Mye av grunnen til at jeg opprettet denne matbloggen, var for å vise at det er fullt mulig å greie seg som veganer, selv om man bor utenfor Norges største byer. Derfor har jeg så langt først og fremst publisert oppskrifter hvor jeg benytter ingredienser som folk flest får tak i, uansett om man handler på Meny, Rema 1000, Ica, eller Coop. Og uansett om man bor i Oslo, Bergen, Alta, Svolvær eller på Husnes.

Men nå har jeg jammen laget pizza med soyakjøttdeig. Jeg har brukt noe som heter TVP, som får en kjøttdeiglignende konsistens når man tilbereder det. TVP er ikke skumle saker, jeg lover. Men det kan være litt krøkkete å få tak i. TVP får du kjøpt på helsekost og på importforretninger. Ellers er det fullt mulig å kjøpe det på iHerb. Hvis du ikke får tak i TVP kan du bruke Santa Marias Vegetarian Taco Mix. TVP står for Textured Vegetable Protein og består av avfettet, tørket soyamel. Det som er så kjekt med TVP, er at det er veldig anvendelig og kan smakssettes slik du ønsker – det smaker nemlig ikke så mye i seg selv. TVP er dessuten en veldig god kilde til protein.

Denne oppskriften er ganske basic. Samtidig er den kanskje desto enklere å servere til folk som er skeptiske til vegetarmat/veganmat. Jeg bruker soyakjøttdeig i stedet for kjøttdeig fra storfe, svin eller whatnot, og jeg bruker vegansk "ost" i stedet for ost laget av melk, løpe og melkesyrebakterier. 

Deig:
4,5 dl hvetemel 
1,5 dl vann 
1 ss olivenolje
1 pakke tørrgjær
1/2 ts salt

Soyakjøttfyll:
1,5 dl TVP
3 dl vann
1 liten gul løk, finhakket
krydderblanding:
2 hvitløksfedd, finhakket
1,5 ts spisskummin
1/2 ts fersk chili, finhakket (med eller uten frø, avhengig av hvor sterkt du liker det)
1,5 ts paprikapulver
1/4 ts salt
0,5 ts pepper

Tomatsaus:
1/2 glass tomatpuré
1,5 dl vann
1 krm salt
1 krm pepper
1/2 ts fersk chili, finhakket (med eller uten frø, avhengig av hvor sterkt du liker det)
6 cherrytomater, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket

Du trenger også:
ca. 100 gram ost (vegan), revet (jeg brukte Cheezly Edam style)

1. Sett ovnen på 250 grader.
2. Begynn med pizzadeigen. Bland det tørre i en bakebolle. Bland sammen vann og olje, og bland det våte i det tørre. Elt til deigen slipper bollen. La deigen heve på et lunt sted i minst 45 minutter, eller til dobbel størrelse.
3. Mens pizzadeigen hever, lager du soyakjøttdeig. Blank løk og hvitløk i en stor sautépanne, og tilsett vann, TVP og krydderblandingen. La det småkoke under lokk i minst 30 minutter, eller til vannet har kokt inn.
4. Samtidig som soyakjøttdeigen putrer på svak varme, lager du tomatsaus. Ha alle ingrediensene i en blender, og kjør til du får en jevn blanding. Sett til side.
5. Kjevle ut deigen på en bakepapirkledd stekeplate, og bre soyakjøttdeigen utover bunnen før du legger på tomatsaus og vegansk "ost".
6. Stek pizzaen midt i ovnen på 250 grader i 13-15 minutter, eller til den er gylden.

(4 pers.)


Ser helt ut som kjøttdeig, jo!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar