Mamma pleide å lage grønnsaksbuljong fra skrætsj da jeg var liten. Som oftest kjøper jeg buljongpulver på helsekost, men noen ganger får jeg ånden over meg, og lager buljong fra skrætsj, jeg også. Hvis du er på utkikk etter en matrett som får deg til å føle deg flink, og som du scorer husmorpoeng på, så er egenkomponert grønnsaksbuljong rette greia for deg.
Framgangsmåten kan varieres: jeg pleier å ha en stor, tom isboks i fryseren hvor jeg legger rester av brokkoli, blomkål, gulrøtter, potet og lignende, som blir til overs når jeg tilbereder middag. Hvis du har himla mange ferske grønnsaker tilgjengelig, kan du selvfølgelig bruke det i stedet for en halv brokkolistilk og slappe gulrøtter. Man kan fryse buljongen i små beger, eller sile den over en isbitform.
Denne gangen ble grønnsakskrafta slik:
løk
Framgangsmåten kan varieres: jeg pleier å ha en stor, tom isboks i fryseren hvor jeg legger rester av brokkoli, blomkål, gulrøtter, potet og lignende, som blir til overs når jeg tilbereder middag. Hvis du har himla mange ferske grønnsaker tilgjengelig, kan du selvfølgelig bruke det i stedet for en halv brokkolistilk og slappe gulrøtter. Man kan fryse buljongen i små beger, eller sile den over en isbitform.
Denne gangen ble grønnsakskrafta slik:
løk
gulrøtter
stangselleri
brokkoli
asparges
blomkål
fenikkel
potet
reddik
hodekål
rødkål
hvitløk
løpstikke
laurbærblad
3-4 hele pepperkorn
2,5 liter vann
1. Blank grønnsakene i litt rapsolje i den stor kjele, til de har blitt litt møre. Ha i vann. Kok opp. Tilsett laurbærblad og hel pepper.
stangselleri
brokkoli
asparges
blomkål
fenikkel
potet
reddik
hodekål
rødkål
hvitløk
løpstikke
laurbærblad
3-4 hele pepperkorn
2,5 liter vann
1. Blank grønnsakene i litt rapsolje i den stor kjele, til de har blitt litt møre. Ha i vann. Kok opp. Tilsett laurbærblad og hel pepper.
2. La det småkoke i 2 timer.
3. Sil grønnsakskraften gjennom en sil. Hell kraften over i små bokser eller sil den over en isbitform, og ha i fryseren.
Oooh, så lurt!! :-) Takk for tips!
SvarSlettVeldig lurt, men ganske tidkrevende. Men moro er det!
SvarSlettHaha, husmorpoeng! Hvem vil vel ikke ha det?
SvarSlettJeg vil i alle fall!
SvarSlettMen det nevnes aldri hvor mye vann som skal i, skal det være en del, eller lite, så kraften blir konsentrert?
SvarSlettHvis du ser helt nederst i oppskrifta (i kursiv), så står det 2,5 liter vann.
Slett