fredag 14. oktober 2011

Rødbetesuppe

Denne suppa er et resultat av at jeg hadde fått en stor leveranse økologisk frukt og grønt på døra, og ble litt overveldet av mengden grønnsaker. Derfor har jeg forsøkt å kombinere så mange som mulig av grønnsakene på best mulig vis. Suppa kunne nok strengt tatt hett "grønnsakssuppe" ettersom den inneholder et sammensurium av ulike grønnsaker, men fordi suppa får en flott rødfarge fra rødbetene, fikk suppa navn etter denne rotgrønnsaken. Rødbeten er den rotfrukten med høyest innhold av antioksidanter. Den rik på C-vitamin, jern, kalium, kalsium og magnesium. Jeg har latt meg inspirere av en oppskrift på borsj i Tanya Barnard og Sarah Kramers fabelaktige kokebok How It All Vegan

1 liten gul løk, finhakket
1 liten rød løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
3 gulrøtter, i terninger
4 rødbeter, i terninger
4 små poteter, i terninger
2 dl fersk spinat, grovhakket
4 blader grønnkål, grovhakket
1,5 dl hodekål, grovhakket
2 cm fersk ingefærrot, finhakket
1 cm fersk chili, finhakket (ta ut frøene)
1 ts grønnsaksbuljong
4 dl vann

1. Vask og skrell grønnsakene, og kutt de opp. Ha alt oppi en stor kjele, og blank grønnsakene i litt olje på middels varme i 5-6 minutter. Tilsett ingefær, chili, grønnsaksbuljong og vann.
2. La suppa koke i minst 20 minutter før du blender den med en stavmikser. Jeg liker at suppa har en tykk puré-aktig konsistens, men det er bare å spe på med mer vann hvis du foretrekker en tynnere suppe.

Servér rødbetsuppa med godt brød.

2 kommentarer:

 1. Som en dedikert og langvarig fan av borsj-suppe tenkte jeg å gi et pat tips om dette er aktuelt :)
  1) Smaken blir mye mykere og bedre om rødbet, gulrot og løk stekes først i 20-30 min på middels varme.
  2) Kan være fint å tilsette tomatpasta og bønner.
  Det som er nytt for meg er ingefær - høres jo bra ut! Må prøve absolutt jeg også! Bør nok bli ferdig med den rødbetsuppen som står i kjøleskapet... :)

  SvarSlett
 2. Takk for innspill! Jeg pleier å la løk, gulrøtter og rødbeter blankes i olje før jeg tilsetter krydder og vann. Riktig nok ikke like lenge som 20-30 minutter, men noen minutter. Skal endre oppskriften nå :) Bønner er jeg litt skeptisk til i akkurat denne sammenhengen, men takk for tipset!

  SvarSlett