lørdag 14. juli 2012

Indisk korma


En av fordelene med å bo utenfor de største byene er at man må tilpasse seg vareutvalget. Man blir på sett og vis tvunget til å basere kostholdet sitt på det som den lokale dagligvaresjappa har å tilby. Eventuelt kan man kjøpe mat fra iHerb.com, men jeg er først og fremst veganer av miljøhensyn, og derfor skeptisk til å få flydd varer over dammen. 

Man tager hva man haver, altså. Som en konsekvens av det at jeg bor i rurale strøk, er det enkelte produkter jeg ikke bruker noe særlig. Noen har jeg ikke behov for, andre liker jeg ikke, mens andre igjen får jeg rett og slett ikke tak i her hvor jeg bor. 

Enkelte varer er essensielle i mitt kjøleskap. Vegetabilsk melk og is er heldigvis lett tilgjengelig, mens silken tofu og vegansk smør er klin umulig å få tak i. Vegansk ost likeså (jeg bruker vegansk ost kanskje to ganger i halvåret, men tviler ærlig talt på om jeg ville ha brukt det så mye oftere dersom de hadde solgt det på min lokale Meny. Ai, Meny selger forresten to varianter av Tofutti skiveost, men det gjelder ikke fordi osten smaker hoppetau). Nå skal det sies at jeg elsker Meny av hele mitt hjerte (og jeg er ekstremt glad i Coop, som har best utvalg innen økologiske varer), og Menys "allergihylle" er innholdsrik. Her finner man både eggerstatningen No-Egg, smørepålegget Tartex (yuck!), Tofutti smøreost og skiveost, dessuten vegansk rømme og majones (som jeg bruker kanskje en gang i året) og vegansk sjokolade (som jeg spiser en halvkilo av i uka). Men man trenger ikke på død og liv basere kostholdet sitt på tempeh, seitan, mock duck, TVP, veganske pølser, himalayasalt, chiafrø, fiberhusk og jegvetikkehva. Hvorfor i alle dager spise vegansk "kjøttpålegg" (salami, pepperoni) og "fiskefileter" av soya når det finnes mange andre gode plantebaserte alternativer? Da jeg var på det veganske supermarkedet Veganz i Berlin tidligere i år, ble jeg helt satt ut av alle de ulike kjøtterstatningsproduktene de solgte. Hver sin smak, for all del, men selv befinner jeg meg absolutt i den kategorien veganere som foretrekker å spise mat som verker lukter, smaker eller ser ut som kjøtt/fisk (jeg kjøpte mock duck i Berlin, og vel hjemme i Norge lagde jeg det i Isa Chandra Moskowitz' chili sin carne. Fysatan, det var ikke noe godt. Konsistensen var forferdelig og minnet meg altfor mye om kjøtt). 

Poenget mitt er i alle fall å stikke hull på myten om at veganere er kravstore eksentrikere som spiser så sykt mye rart. Jeg er en matglad nerd som får (nesten) alt jeg trenger fra Meny og Coop (og asiamatsjappa borti gata). Dagens oppskrift er en matrett som forhåpentligvis overbeviser enda flere om at det er mulig å leve som veganer selv om man bor i et tettsted i periferien. Hvem som helst kan lage indisk korma med kikerter, uansett om man er bosatt i bygd eller by. Se bare her: 

1 løk, finhakket 
3 hvitløksfedd, finhakket 
1 ss fersk ingefær, finhakket 
0,5 ts gurkemeie
1 krm kardemomme 
1 ts garam masala
0,5 ts hele korianderfrø, knust i morter
0,5 ts tørka koriander
0,5 ts karripulver 
0,5 ts spisskummin
1 klype salt 
1 rød paprika, i små terninger 
1 oransje paprika, i små terninger 
1 boks kikerter (= 400 gram)
1 boks hermetisk tomat (= 400 gram)
1,5 dl cashewnøtter (usaltet)
1 dl vann

Du trenger også: 
3 dl ris 
6 dl vann 

1. Kok ris etter anvisning på pakken (jeg bruker økologisk naturris som skal koke i 45 minutter).  
2. Blank løk og hvitløk i litt olje i en stor teflonplate. Tilsett fersk ingefær, og stek på svak varme i noen minutter. Sleng oppi paprika, og stek videre i noen minutter. Tilsett alle krydderne. La det steke på middels varme i noen minutter før du tilsetter kikerter og hermetisk tomat. 
3. Ha cashewnøtter og vann i en blender, og kjør til du får en jevn blanding. Tilsett dette i gryta, og bland godt. Gi et oppkok, dekk med lokk, og senk varmen. La det koke på svak varme i 30 minutter.

Servér indisk korma med ris (og fersk koriander, noe jeg er tom for akkurat nå!). 
(2 pers.) 

2 kommentarer:

 1. Det ligg heilt klart ein defaitisme i å lage alle desse kjøtterstatningane. Kva er poenget med pølser og bacon av plantar? Har du sett ein carnivor lage seg paprika av kjøttdeig eller appelsiner av kylling? Vel, eg gjer eit unntak for linse-burgarane til Scott Jurek.

  Med Meny i bygda skal du slett ikkje klage over matvareutvalet. Sjølv må eg klare meg med Kiwi og ein vesal Coop-eit-eller-anna.

  Til denne retten var eg til dømes ikkje i stand til å få tak i korkje garam masala eller korianderfrø. Heller ikkje tørka koriander. Spisskummin er vel det same som cummin? Viss ikkje mangla eg det òg. Men kormaen vart likevel god den.

  Og eg sutrar slett ikkje over matvareutvalet. Med kokkedugleik på line med ein gryntande neanderthaler, er det like greit eg held meg til enkle rettar. Så lenge havregrauten vert velsmakande, er eg nøgd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ikke snakk stygt om Coop! På *din* Coop Prix har de til og med GoGreen quinoa, det har de ikke på Coop her hvor jeg bor. Jeg skulle tro garam masala og tørka koriander var å få tak i overalt, men du får kjøpe det neste gang du skal til nabobygda, som er en metropol. Korianderfrø er ikke nødvendig, man kan bare øke mengen tørka koriander. Spisskimmin er det samme som malt cummin, ja.

   Så bra at du kaster deg ut i ny matlaging! Og havregrøt skal ikke undervurderes, det er bensin for kroppen.

   Slett