fredag 29. juni 2012

Falafel

Falafel er nok min comfort food numero uno. Det er sjukt godt og veldig enkelt å lage. På en måte er det litt som å lage tjukk hummus og steke det som små kaker i stedet for å smøre hummusen utover brødskiva. 

Det er fullt mulig å kjøpe falafelmix på butikken, men det er mye morsommere å lage det selv. Framgangsmåten er stort sett den samme i de fleste oppskrifter, men krydderne varierer litt. Noen liker å bruke kokte kikerter, mens andre foretrekker kikerter som kun er bløtlagt lenge (se for eksempel her, her og her). Alle kryddermålene er som alltid litt på gefühlen.

2 bokser kikerter (800 gram)
1/2 gul løk, grovhakket 
3 hvitløksfedd, grovhakket 
1 ts bakepulver 
2 ss kikertmel 
2 ss vann
1 ts tahini 
2 ts tørka koriander 
0,5 ts cayennepepper
1 ts gurkemeie 
1 ts spisskummin
en klype salt 

1. Ha alle ingrediensene i en blender, og kjør til du får en jevn blanding. Kikertene skal ikke finmales. Det kan hende du må tilsette litt mer vann. Ha falafelblandingen over i en bakebolle, og sett kaldt i en time. 
2. Varm olje i en stor teflonpanne. Form blandingen til små boller med hendene, og trykk de lett sammen. Prøvestek en falafel først. Om den er for løs, tilsetter du litt mer kikertmel. Stek falafelene på middels varme, 7-8 minutter på hver side, eller til de har fått farge.

Servér falafel med pitabrød, hummus, tomatketsjup, mais, rød paprika og agurk (det er altså meningen å trykke alt sammen inn i pitabrødet, jeg har bare ikke kommet så langt på bildet over. Det viktigste er uansett å spise falafel). 

4 kommentarer:

 1. Mmm, falafler <3.. Har faktisk aldri lagd det selv (en skam, I know)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tok noen år som vegetarianer før jeg kom meg så langt selv :)

   Slett
 2. Jeg har bare laget det to ganger, men med bløtlagte kikerter blir det fantastisk uansett :D

  Det er forresten litt irriterende å mått fylle ut to kodeord hver gang man vil kommentere :P Dette kan du endre på innstillingene.

  SvarSlett
  Svar
  1. oh, det var jeg ikke klar over. Takk for at du sier i fra - skal fikse det så godt jeg kan!

   (og neste gang jeg lager falafel skal jeg bruke bløtlagte kikerter!)

   Slett