søndag 21. juli 2013

Vegansk mat i fjellheimen: Vinjerock 2013

Fra torsdag og fram til i dag har jeg vært til fjells, nærmere bestemt på musikk- og friluftsfestivalen Vinjerock. Festivalen arrangeres på Eidsbugarden i Jotunheimen. Eidsbugarden ligger ved vestsida av innsjøen Bygdin, på 1060 moh. Å være veganer til fjells krever litt planlegging, og derfor presenterer jeg herved en aldri så liten vegansk reiseguide til Jotunheimen.

Først og fremst: jeg tok med altfor mye mat. Så altfor, altfor mye mat. Men jeg er glad det ikke var omvendt. I forkant av Vinjerock har jeg bare vært på dagsturer (med behov for ett eller to måltider med vegansk mat i tursekken), og derfor synes jeg det var vanskelig å bedømme hvor mye mat jeg kom til å spise i løpet av en langhelg på fjellet.
Selv om Vinjerock tilbyr festivalmat også til vegetarianere, ville jeg i størst mulig grad være selvhjulpet. Mye fordi jeg ikke ønsket å bruke mye penger på mat, men også fordi man aldri vet hva som venter en når festivaler selger vegetar- og veganmat. Vinjes vegetargryte serveres med brød og smør, men selve gryta er vegansk. Festivalen beskriver den som en "smakfull vegetargryte med bøner, kikerter, tomatar og mykje anna snadder frå hagen, servert med godt surdeigsbrød og smør." Gryta er gluten- og laktosefri. Men tilbake til den senere.
Klar til avreise.
Før avreise til Eidsbugarden planla jeg hva jeg skulle spise torsdag, fredag, lørdag, og på hjemreisen i dag. Jeg tok med meg mat med lang holdbarhet. Med mindre du booker deg inn på Eidsbugarden hotell eller Fondsbu, innebærer Vinjerock overnatting i telt på festivalcampen (les: ikke noe kjøkken tilgjengelig). Men jeg visste at vi kom til å ha primus i campen vår. Jeg hadde ikke noe skrikende behov for kjølebag, men det kan sikkert være lurt å ha med. At quinoa er heltemat er noe alle veganere vet, men jeg tok det ikke med fordi quinoa må skylles før koking (litt krøkkete å skulle springe bort til nærmeste bekk for å skylle quinoaen, særlig når man forsøker å begrense mengden oppakning og derfor ikke har hatt med dørslag). Kokt quinoa er heller ikke spesielt godt egnet på fjelltur fordi det blir relativt fort surt. Men jeg tok med mye annen god mat.

Dette er min veganske matpakke til Vinjerock 2013:
peanøttsmør (i plastbeholder)
sjokolade- og hasselnøttpålegg (i plastbeholder)
Spicy mexican paté vegansk smørepålegg 
knekkebrød
speltknekkebrød 
riskjeks
hjemmelaga frokostblanding (i plastpose med lukkefunksjon) + Oatly havremelk (i porsjonspakker)
nøtter (peanøtter, macadamianøtter, valnøtter, hasselnøtter, mandler, cashewnøtter)
banan
eple 
sjokolade 
tørka blåbær 
store smoothieflasker fra Bend It 
soyamelk med sjokoladesmak (i porsjonspakker)
TORQ energibarer (etter å ha lest om dem her)  
hjemmelaga energibar
GoGreen couscous med gojibær, hvitløk, chili, aprikos + en pakke kikerter 
linsesuppe (en boks kokte røde linser + en boks hermetiske tomater + masse krydder + vann) 
... og dette er hva jeg faktisk spiste:

Lunsj torsdag: 
knekkebrød med sjokolade- og hasselnøttpålegg 
banan 
eple 
hjemmelaga energibar 
nøtter 
smoothie 

Middag torsdag: 
linsesuppe

Nattmat torsdag: 
smoothie
nøtter
banan

Frokost fredag: 
hjemmelaga frokostblanding + havremelk 
eple 
smoothie 

Lunsj fredag: 
nøtter
TORQ bar
banan 
eple 
smoothie

Middag fredag: 
Vinjes vegetargryte

Dessert fredag: 
is (blåbærsorbet og bringebærsorbet) 

Frokost lørdag: 
knekkebrød med sjokolade- og hasselnøttpålegg 
hjemmelaga energibar 
eple

Lunsj lørdag: 
TORQ bar 
nøtter 
smoothie 

Middag lørdag: 
couscous + kikerter

Frokost søndag: 
hjemmelaga frokostblanding + havremelk
Med andre ord har jeg spist godt på fjellet. Jeg har tenkt mye på at havremelk i porsjonspakker er veldig praktisk, og fryseposer/matposer med lukkefunksjon er gull verdt. I etterpåklokskapens lys tenker jeg at det ikke gjør noe å spise litt ensformig siden det er snakk om en så kort periode, og jeg ville blant annet ha pakka med meg et mindre utvalg av knekkebrød. Jeg spiste bare knekkebrødet fra Solruta uansett.

Når det gjelder festivalmaten jeg kjøpte på Vinjerock, så var sorbet-isen helt fantastisk. Det er Valdres gardsis fra Etnedal som stod for sorbet-isen (samt en rekke fløtebaserte iskremer). Jeg kan ikke huske å ha spist blåbær-sorbet tidligere, men skal hilse å si at jeg har lyst til å smake det igjen så fort jeg bare kan. 35 kroner for én kule blåbær og én kule bringebær er dessuten ikke verst.
Så over til middagen fredag: Vinjes vegetargryte. I følge festivalens hjemmesider legger kjøkkenet opp til "lokale smakar på taliken". På Vinjerock får man god, kortreist mat, laget av lokale råvarer. Dette gjelder i alle fall mattilbudet for alteterne. Vegetargryta hadde en lapskauslignende konsistens, og de eneste ingrediensene jeg greide å identifisere var kikerter, purreløk og gul løk. Gryta var god (og inneholdt en vegetabilsk proteinkilde, tjoho!), men 90 kroner er en stiv pris å betale for en oppsiktsvekkende liten porsjon som ikke mettet særlig lenge.

Det var utrolig flott å reise til Eidsbugarden for første gang for å oppleve Vinjerock. Å spise vegansk mat på fjellet krever litt planlegging, men når det er sagt, så er det mulig å legge opp menyen mye enklere enn hva jeg gjorde denne helga, og likevel spise både smaks- og ernæringsmessig tilfredsstillende.

Har du lyst til å lese mer om hva veganere spiser på fjelltur? Da anbefaler jeg å ta en titt her, her og her.

2 kommentarer:

  1. Så flink du er til å pakke og planlegge! Jeg tar med mat hvor enn jeg drar, alltid livredd for å sulte ;) Men jeg har ennå ikke lært meg å planlegge måltidene, så jeg ender alltid opp med å ta med meg for mye.. Men bedre med for mye enn for lite iallefall :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for gode ord! Og jeg er helt enig med deg angående mengde mat - jeg vil heller ha med for mye enn for lite :)

      Slett