torsdag 11. april 2013

Oslo vegetarfestival 2013

foto: Arash Nejad/nyebilder.no
Om under en måned er det duket for årets utgave av Oslo vegetarfestival, hurra! Jeg har tatt en prat med Heidi Røneid, som arrangerer festivalen sammen med Synne Hewitt.

Hvordan oppstod ideen om å arrangere en vegetarfestival i Oslo?
Vi hadde vært på flere vegetarfestivaler i utlandet, blant annet i Bristol og London. Det var fantastisk å være et sted hvor man kunne spise alt og se og prøve mange nye, spennende produkter. Vi la også merke til hvor god stemning det var på disse festivalene og hvor bra det var å komme sammen med andre for å feire alt vegetarverdenen har å by på.

En god stund etter at vi var hjemme fra en av festivalene begynte vi å snakke om hvor bra det hadde vært om vi hadde hatt noe lignende i Norge, et sted hvor vi kunne møte andre likesinnede, spise supergod mat og fylle kjøleskapet med smakfulle produkter. Så da bestemte vi oss for å ta saken i egne hender, og Oslo Vegetarfestival ble født.
foto: Arash Nejad/nyebilder.no
Når oppstod ideen?
Tanken om at det hadde vært bra med en vegetarfestival i Norge hadde ligget i bakhodet en stund, men det var først i november 2009 at vi bestemte oss for å gjøre noe med det og arrangere festival.
 
Hva er formålet med å arrangere vegetarfestivalen?
Formålet har vært å skape en møteplass for folk er er interessert i eller nysgjerrige på vegetarisme. Vi ønsker at folk skal møte likesinnede, bli inspirert og se alt det fantastiske vegetarverdenen har å by på.
foto: Arash Nejad/nyebilder.no
Hvordan har prosessen vært fra den første ideen ble unnfanget, og fram til årets festival?
Det første året vi arrangerte festivalen ante vi ikke hvor mange som kom til å komme. Vi regnet med 250 og håpet på 500. Så da hele 1100 besøkende dukket opp ble vi positivt overrasket. Vi skjønte fort at lokalet var altfor lite og utstillerne solgte ut alt de hadde i løpet av få timer. Så neste år flyttet vi til et større lokale og utstillerene tok med flere varer. Siden den gang har antall utstillere økt hvert år, og antall besøkende har steget til like over 1200. I år flyttet vi til et enda større lokale og har ny utstillerrekord, med 39 utstillere når dette skrives, og flere på trappene.
 
Hvilke utfordringer har dere støtt på underveis?
Det var så klart en stor utfordring det første året da verken lokalet eller tilbudet var tilpasset hvor mange som faktisk kom. Men da fikk vi også en ide om hvor populær festivalen er og kunne forberede oss bedre til neste år.
 
Ellers har det også vært en utfordring å finne egnede lokaler. Det er ikke så mange lokaler sentralt i Oslo hvor det er mulig å servere mat innendørs, ha både kokkekurs og foredrag i egne rom, og en stor utstillerhall. Men vi er veldig fornøyd med DogA. Det er et kjempefint lokale som har alt vi trenger. Så vi gleder oss veldig til å arrangere festivalen der!
foto: Arash Nejad/nyebilder.no
Hva betyr opprettelsen av vegetarfestivalen/hvilke effekter har festivalen så langt?
Antall besøkende har økt noe hvert år, men det vi legger mest merke til all den positive tilbakemeldingen fra de besøkende. Det er fantastisk å gå rundt og se smilende mennesker på alle kanter og høre folk fortelle entusiastisk om produktene de har funnet og supergode retter de har smakt. Jeg tror at det er viktig med et positivt samlingspunkt for folk som er interessert i vegetarisme hvor man kan møte likesinnede.
foto: Arash Nejad/nyebilder.no
Hva kan du fortelle om støtte, sponsorer og samarbeidspartnere? Hvordan har de ulike avtalene kommet i stand? 
Vi får dessverre ingen støtte til festivalen, men heldigvis er det flotte firmaer som ønsker å være sponsorer. I år er sponsorene dyrerettighetorganisasjonen NOAH - for dyrs rettigheter (som også jobber mye med vegetarianisme), cateringfirmaet Gå Vegan, kostholdstilskuddet Vital Greens og Vegan Life Norge, en stor vegetarisk nettbutikk. Uten sponsorene våre hadde det ikke vært mulig å arrangere festivalen, så vi er veldig glad for at de vil ønsker å sponse oss.
 
Kan du si litt om hvilke mål og framtidsplaner dere har for Oslo vegetarfestival?
Vi håper at festivalen skal fortsette å vokse, både med flere utstillere og flere besøkende. Hittill har vi inntrykk av at de fleste som kommer er vegetarianere og veganere selv, så vi håper at vi også klarer å nå ut til flere som kanskje ikke vet så mye om vegetarisme. Jeg tror at å delta på festivalen er en veldig positiv opplevelse, også for folk som ikke er vegetarianere, fordi man ser hvor mye bra som finnes, hvor mange forskjellige typer mennesker som er vegetarianere og veganere, og hvor god maten er. Det gjør nok at de får et godt inntrykk av det å spise vegetarisk og kanskje vil prøve å spise litt mer vegetarisk selv. Vi oppfordrer derfor alle til å invitere med seg venner, kollegaer og familie (også de som er skeptiske) til festivalen, slik at de kan se hvor mye bra vegetarverdenen har å by på.

Første helga i mai er det bare å sette kursen mot DogA, altså. Kom, kom.

Tid: lørdag 4. mai 2013, klokka 11.00 - 18.00
Sted: DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter), Hausmannsgate 16, Oslo
Inngang: 50 kr
foto: Arash Nejad/nyebilder.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar