mandag 25. februar 2013

Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er

Noen ganger, når jeg er på besøk hos andre folk, tar jeg meg selv i å tenke "men hva spiser du egentlig?". Når jeg inspiserer andre folks kjøkkenskap (jepp, dette er faktisk noe jeg synes er kjempemoro!) slår det meg ofte hvor lite de har i kjøkkenskapene sine. Kjøkkenet mitt er på størrelse med en gjennomsnittlig norsk studenthybel, og når jeg blir stor vil jeg ha et mye større kjøkken med bedre oppbevaringsplass. Kjøkkenskapene mine er nemlig smekkfulle av mange gode saker, og det er rett og slett litt trangt (venninna mi L. pleier å spørre "honestly, do you know the contents of your kitchen cupboard by heart?" Det verste er at svaret lyder "I do.").

Ett av de spørsmålene jeg får oftest som veganer (i tillegg til "hvordan får du i deg proteiner?"), er "men hva spiser du egentlig?" (det spørsmålet har nok Adele fått en del ganger også - hun svarer i alle fall svært godt her). Matbloggen min er jo først og fremst en vegansk oppskriftsblogg, men jeg tenkte å gi en aldri så liten oversikt over hva jeg synes er nødvendig å ha i kjøkkenskapene sine dersom en vil spise godt, balansert og variert. Nå skal det sies at jeg utelukkende handler på Meny, og at jeg i hovedsak kjøper økologiske produkter. Med andre ord er det mulig å bruke mye mindre penger på mat enn hva jeg gjør. Selv synes jeg det er en fornuftig prioritering og investering.

Krydderhylla mi, kjøleskapet og bake-seksjonen i kjøkkenskapet fortjener sine egne blogginnlegg :D

So without further ado, jeg presenterer innholdet i kjøkkenskapet mitt en gjennomsnittlig dag i februar:

tørre linser (røde, grønne, gule, sorte belugalinser)
tørre kikerter
tørre bønner (store hvite bønner, kidneybønner, mungbønner, adzukibønner, sortøyebønner, sorte bønner, borlottibønner, alubiabønner)
et utvalg linser, kikerter og bønner på boks (i nødsfall) 
ris (råris, jasminris, villris, sushiris, grøtris)
quinoa (hvit og rød)
bulgur (grov og fin)
couscous (fullkorn)
TVP 
kikertmel 
næringsgjær
pasta  (fullkorn)
polenta 
knekkebrød
riskaker
kokosmelk 
hermetiske artisjokkhjerter
hermetisk tomat
havregryn (små og store)
hvetekli 
tørka frukt (aprikos, fiken, tranebær) 
nøtter (mandler, valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, pinjekjerner, peanøtter, pecannøtter, paranøtter)
frø (sesamfrø, solsikkefrø, sesamfrø, linfrø)
hermetisk gresskar (gresskarpuré) 

Les også om måltidsplanlegging her.

Hvilke produkter er uunnværlige i ditt kjøkkenskap?

6 kommentarer:

  1. Jeg har nesten alt som er på den listen! Jeg sørger for at jeg kjøper/bestiller inn mer om det begynner å bli lite av noe. Men særlig gresskarpure og eplemos er jeg noe glemsk med. Jeg blir faktisk ertet fordi jeg har en del tørrvarer i skapene :P Etter at jeg ble veganer har jeg blitt totalt hekta på matprodukter, og da særlig forskjellige tørrvarer :)

    SvarSlett
    Svar
    1. :)

      (jeg synes det er ekstremt mye bedre å ha masse tørrvarer i skapet, enn ingen varer. Rar ting å erte noen for!)

      Slett
    2. Jeg blir spurt om jeg hamstrer tørrvarer til en evt verdenskrig :P

      Slett
    3. Hahahaha, kjenner meg igjen! En kollega kommenterte at jeg er klar for atomkrig, så mye mat som jeg har i huset :D

      Slett
  2. Haha, jeg sjekker også alltid andre matskap og kjøleskap (hvis anledningen byr seg ;)), synes det er sååå gøy!! Og jeg forstår faktisk ofte ikke hva de spiser heller :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra det ikke bare er meg som sniker i andre folk sine skap :)

      Slett