lørdag 15. desember 2012

Svartbønnechili med ris


Denne chilien lager seg selv, så godt som. Og i likhet med alle andre supper, chilies og curries, så smaker den enda bedre dagen etter. 

Til denne retten trenger du svarte bønner og adzukibønner. Jeg bløtla og kokte bønnene en dag i forveien. Nå har ikke jeg laget denne retten ved å gjøre alle kokkeleringene på samme dag, men hvis man har kokt bønnene på forhånd, halverer man nok tiden på kjøkkenet. Dagens visdomsord altså: planlegging! 

1 gul løk, finhakket
6 hvitløksfedd, finhakket
1/2 ts fersk rød chili, finhakket
1 krm cayennepepper
1 ts kanel
1/2 ts spisskummin
en klype salt 
1,5 dl tørre svarte bønner (bløtlegg dem i åtte timer og kok dem møre)
1,5 dl tørre adzukibønner (bløtlegg dem i åtte timer og kok dem møre)
2 bokser hermetisk tomat (á 400 gram = 800 gram) 

Du trenger også:
2 dl ris
4 dl vann
guacamole 
(og gjerne tomatsalsa

1. Dagen før: bløtlegg adzukibønner og svarte bønner hver for seg mens du er på jobb/skole, eller i minst åtte timer. Kok dem møre hver for seg. Sett bønnene i kjøleskapet til dagen etter.
2. Blank løk og hvitløk i litt olje i en stor gryte på svak varme. Tilsett chili, og rør godt. Hiv oppi krydder, og stek videre i noen minutter. Tilsett de kokte bønnene. La det steke i om lag ti minutter på middels varme, under stadig omrøring. Tilsett hermetisk tomat, og la chilien koke på svak varme under lokk i 45 minutter. Rør om av og til.
3. Kok opp ris mens chilien småkoker. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar