lørdag 6. oktober 2012

Kokebokanmeldelse: Raw


Alle nordmenn som er interessert i raw food har nok et forhold til Funky Fresh Foods. Og de som ikke har det fra før av, kommer forhåpentligvis til å få det nå. Tidligere i høst kom nemlig Funky Fresh Foods kokebok Raw på markedet. Dette er en superlekker kokebok som virkelig har potensiale til å gjøre raw food til allemannseie

Boka er utgitt av Funky Fresh Foods i samarbeid med Norsk Vegetarforening. Så vidt meg bekjent er dette Norsk Vegetarforenings tredje utgivelse, etter Jane H. Johansens VeganMisjonens kokebok  og Den Norske Vegankokeboken.

Jeg har ingenting i mot raw food, men litt skeptisk skal jeg innrømme at jeg har vært. Skepisen min kan nok sammenlignes med alteteres skepsis mot vegetarianisme og veganisme: "Ja, men blir du ordentlig mett da?". Når jeg har spist raw food er dét ofte følelsen jeg har sittet igjen med – jeg blir ikke ordentlig mett. Likevel har jeg ikke vært mer skeptisk enn at jeg har deltatt på raw food-kurs i regi av de dyktige damene bak Funky Fresh Foods. Kurset var fabelaktig, det medfølgende oppskriftsheftet likeså. Etter kurset arbeidet jeg meg gjennom hele heftet, og makan til nydelig (og mettende!) mat. Da jeg fikk tilbud om å skrive noen ord om Funky Fresh Foods kokebok Raw takket jeg selvfølgelig ja – alle har godt av å lære mer om raw food, meg selv inkludert.

Jeg oppfatter meg selv som en person med mye overskudd. Jeg er velsignet med et eksepsjonelt godt sovehjerte, folk som sover middagslur forstår jeg meg ikke på, og jeg liker å bevege meg. Og hvis noen skulle være i tvil, så er jeg veldig, veldig glad i mat. Et kosthold basert på raw food sies å være helsebringede, og det fører til mer overkudd og energi. Utgangspunktet mitt for å skrive om boka var ikke det verste, altså. Men raw food er ikke det jeg spiser oftest. Jeg spiser i hovedsak mat som er kokt, stekt eller bakt. Det siste året har menyen min hovedsaklig bestått av mat fra VeganYumYum-kokeboka, Vegan with a Vengeance og Appetite for reduction.

Men nok pjatt. Hvordan er boka? Jo, det skal jeg fortelle deg. Damene bak Funky Fresh Foods har, sammen med fotograf Lisa Westgaard, satt sammen utrolig godt gjennomført kokebok. Jeg kan med hånda på hjertet si at dette er medutgiver Norsk Vegetarforenings mest profesjonelle utgivelse så langt. Lisa Westgaards bilder er usedvanlig appetittvekkende, og matstylingen er flott. Det er også et register bak i boka, noe jeg savnet i Den Norske Vegankokeboken.

Raw er inndelt i ulike kapitler: frokost, lunsj, middag, dipper/sauser/dressinger, ymse tilbehør/brød/snacks, samt mange forskjellige desserter. En del av oppskriftene er sesongavhengige, noe som ikke er overraskende ettersom det er snakk om ferske råvarer (f.eks rabarbra).

Etter å ha laget et tyvetalls retter fra boka, kan jeg bekrefte at den er oversiktlig og enkel i bruk. Alle rettene jeg har laget har vært fantastisk gode. Hvis det er noe som trekker ned helhetsinntrykket, så er det at kokeboken ekskluderer visse brukergrupper. Eksempelvis krever en del av oppskriftene dehydrator og juicer. Selv om mye supermat faktisk er tilgjengelig i norske matbutikker (f.eks blåbær), så er noen av ingrediensene ikke umiddelbart tilgjengelig for mannen i gata (og i alle fall ikke for folk som er bosatt utenfor de største byene). Det legges blant annet opp til bruk av rått kakaopulver, hampmel, gojibær og chiafrø. Når det er sagt, så vil alle som interesserte i raw food få glede av denne utgivelsen. Jeg har handlet på iHerb to ganger i mitt liv, jeg er en veganer bosatt på bygda, jeg handler så godt som aldri dyre supermatprodukter, og jeg eier verken juicer eller dehydrator. Likevel kan jeg nyte flertallet av oppskriftene i Raw.
Funky Fresh Foods kokebok Raw kan kjøpes i Norsk Vegetarforenings nettbutikk.

4 kommentarer:

 1. Jeg må innrømme jeg fremdeles er ganske skeptisk til Raw-food, men da først og fremst det som går over i supermat. Rå grønnsaker og slik er jeg selvsagt kjempeglad, spesielt nå som jeg er veganer. Kanskje det har noe å gjøre med at den eneste raw-kokeboken (blir kanskje feil å bruke koke?) er "En salig blanding". Sunn mat er vell og bra, men jeg er veldig skeptisk til alt dette dyre pulver- og spesial-produkt-styret som liksom skal være så sunt, men som jeg mistenker kan bli slått av helt vanlige ferskt frukt og grønt en finner på nærmeste meny.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er hjertens enig i det du sier her, Helene! Jeg er også glad i rå, ubehandla frukt, bær og grønnsaker, men alt supermat/pulver/spesialprodukter-som-må-kjøpes-på-iHerb-opplegget styrer jeg unna.

   PS. "Kokebok", ja. Du sier noe der :) Det er jo en kokebok selv om maten ikke kokes, men det høres unektelig litt snålt ut når det er snakk om raw food, hihi.

   Slett
 2. Svar
  1. Jupp! Man trenger ikke gjøre det så avansert og hive innpå med supermat, men alle burde greie å spise flere gulrøtter :)

   Slett