Inspirasjonen til å
lage en vegansk kremete risotto fikk jeg etter å ha besøkt suverene Viasko i Berlin. Idéelt sett skulle jeg ha
gjenskapt Viaskos nydelige risotto (med fersk kantarell, cherrytomat,
cashewnøtter og bladspinat), men jeg forenklet risottoen og
fokuserte på én ingrediens: kantarell. Det er enkelt, det er fort
gjort, og ikke minst utnytter man årstidens råvarer! Jeg digger
høsten.
Egentlig er det
meningen å bruke hvitvin når man lager risotto. Men jeg drikker
ikke vin, og jeg har fortsatt til gode å bruke hvitvin/matvin i
matlaging, så jeg spurte en risotto-kyndig kamerat om råd og han
foreslo å erstatte vinen med sitronvann. Det fungerte aldeles
ypperlig.
1 liten gul løk, finhakket
2 hvitøksfedd, finhakket
2,5 dl risottoris
1 dl vann
skvis av en sitron
5 dl varmt vann
1 ss grønnsaksbuljong
1 ss vegansk smør
1 ss vegansk matfløte (kan
utelates)
salt og pepper
300 gram kantarell, grovhakket
1 ss vegansk smør til steking
1. Finhakk løk og
hvitløk, og blank det i litt olje i en gryte. Tilsett risottorisen
og la det steke et par minutter under omrøring. Hell oppi 1 dl vann
og en svis sitron, og la det koke inn i risen.
2. Begynn deretter med å
blande inn vann med grønnsaksbuljong i risottorisen. Senk
temperaturen på plata, og spe med omlag 1,5 dl vann om gangen. La
vannet koke inn i risen mellom hver gang du sper på med mer væske.
Rør jevnlig i gryta. Beregn omtrent 5 dl varmt vann totalt. Å koke
inn væska tar omtrent tjue minutter. Risottoen skal ha en kremete
tjukk konsistens. Tilsett vegansk smør, og gjerne en svett vegansk
matfløte. Smak til med salt.
3. Samtidig som
risottorisen koker, grovhakker du kantarellene. Stek dem i litt smør
i en stor teflonpanne.
4. Vend den stekte
soppen inn i risottorisen, og servér.
Ah, det med sitronvann skal jeg huske på :-) Mye billigere enn vin også.
SvarSlettDette ser kjempedigg ut! Jeg elsker retter med sopp, og kantareller er jo såååå godt!
Ha en fin helg!! :-)
Eplesider er veldig god erstatter for hvitvin, - og du som bor midt i epleland har mange fordeler der :)
SvarSlettTakk for tipset!
Slett