søndag 7. oktober 2012

Høstpizza

Hver måned er en vegansk måned for meg, på samme måte som hver mandag er kjøttfri. Men i oktober er det i alle fall Vegan MoFo, eller The Vegan Month of Food, om du vil. Nå har ikke jeg meldt min skarve matblogg på Vegan MoFo, men tanken bak opplegget er å blogge så mye som mulig om vegansk mat i løpet av oktober måned. Både oppskrifter, bilder, tips til hvor man kan spise ute som veganer, und so weiter. Og selv om jeg ikke er en del av det offisielle opplegget, så synes jeg tanken bak Vegan MoFo er fantastisk og vil gjerne bidra litt, om enn uoffisielt. 

So without further ado, her kommer enda en vegansk matoppskrift. Denne gangen på pizza. For noen år siden var jeg så heldig å jobbe sammen med en fyr som, vel, kan sin pizza. Cluet bak en vellykket pizza, forstod jeg, var å ikke overdo things. Begrens deg til tre eller fire typer fyll. Cherrytomater, squash og valnøtter maker fortreffelig sammen.  

Pizzadeig:
4,5 dl hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 krm salt
1,5 dl lunka vann
1 ss olivenolje

Tomatsaus:
1 løk, finhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ts oregano
1 ts basilikum
1/2 ts timian
1 ss grønnsaksbuljong
1 klype salt
1 boks herm. tomater (= 400 gram)
1 ss tomatpuré

Fyll:
12 cherrytomater, delt i to
1/2 squash, i halvmånebiter
2 dl valnøtter

Cashewost:
3 dl cashewnøtter uten salt
1 dl næringsgjær (bjästflingor)
1/2 dl vann
1/2 dl rapsolje
1 klype salt 
1. Legg cashewnøttene i bløtt mens du er på jobb/skole, eller natten over (minst åtte timer). 
2. Begynn med å lage tomatsaus. Finhakk løk og hvitløk, og blank det i litt olje i en gryte. Tilsett alle krydderne og stek videre i noen minutter. Tilsett tomater og tomatpuré, bland godt, og dekk med lokk. La tomatsausen koke til pizzadeigen er ferdighevet, og fyllet og cashewosten er klar.
3. Mens tomatsausen koker på helt svak varme, er det tid for å lage pizzadeig. Bland det tørre i en bakebolle. Bland sammen vann og olje, og bland det våte i det tørre. Elt til deigen slipper bollen. La deigen heve på et lunt sted i minst 45 minutter, eller til dobbel størrelse. 
4. Sett ovnen på 250 grader. 
5. Del cherrytomater i to, del squash i halvmånebiter, og finn fram valnøtter (grovhakk dem hvis du vil). 
6. Hell av vannet på cashewnøttene. Ha alle ingrediensene til cashewosten i en blender, og kjør til du får en jevn blanding.
7. Kjevle ut pizzadeigen på en bakepapirkledd stekeplate. Ha oppå tomatsaus, cashewost og fyll. Stek pizzaen midt i ovnen på 250 grader i 12-15 minutter, eller til den er gylden.

(3 pers.)

Sjekk også ut oppskriftene på pizza med soyakjøttdeig og auberginepizza

4 kommentarer:

 1. Åh, den ser kjempedigg ut!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Smakte kjempegodt gjorde den også :)

   Slett
 2. Nam :)Ser virkelig yummy ut,liker også å ha grønnsaker på pizzaen, litt rart, men jeg likte ikke pizza før jeg ble veganer :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, fantastisk å høre! Jeg har alltid vært glad i pizza, men må innrømme at jeg har slitt litt etter at jeg ble veganer og kutta ut både kjøttet *og* osten. Men nå går det heldigvis bedre, og jeg har lært meg å lage god veganpizza!

   Slett