tirsdag 12. juni 2012

Måltidsplanlegging - the vegan way

Ordnung muss sein!

Jeg er en systematisk jævel. Da Mari publiserte sitt kjempefine innlegg om måltidsplanlegging ble jeg inspirert til å skrive noen ord om mine egne rutiner.

Én gang i uka blar jeg fram i kokebøkene mine og skriver en meny basert på hva jeg har lyst til å spise til middag de kommende syv dagene. Jeg noterer også hva jeg har lyst til å bake/lage til dessert, og jeg noterer matretter jeg planlegger å publisere her på bloggen. Deretter skriver jeg en handleliste basert på menyen. Etterhvert som dagene går og jeg spiser middag, noterer jeg rettene i en meny-oversikt som jeg har hengende på kjøleskapet. Snålt, I know, men jeg har vokst opp med det, og jeg tok med meg tradisjonen da jeg flytta hjemmefra for hundre år siden (takk mamma, litt av oppdragelsen sitter faktisk fortsatt). Menyen er en god måte å dokumentere for meg selv hva jeg faktisk spiser. Som det kommer fram i bildet over, som viser den nåværende menyoversikten, så spiser jeg hovedsaklig middag fra Isa Chandra Moskowitz' Appetite for Reduction for tiden.

Men måltidsplanlegging handler om mer å sette opp en meny og skrive handleliste. Det er veldig mange småting man kan gjøre for å frigjøre tid og penger.

En. Jeg pleier å legge belgfrukter i bløt før jeg drar på jobb om morgenen. Når jeg kommer hjem på ettermiddagen setter jeg belgfruktene på kok samtidig som jeg begynner med dagens middag. Som oftest bløtlegger og koker jeg tre typer belgfrukter når jeg først er i gang (f.eks kikerter, svartøyebønner og svarte bønner). Når belgfruktene er kokt møre fryser jeg dem i porsjonspakker.
To. Frys brød i skiver og ta bare opp så mange som du faktisk spiser av gangen, så slipper du at brødet mugler eller blir tørt.
Tre. Matpakke! Som oftest blir det mat til overs fra middag. Middagsrestene gjør seg ypperlig som lunsj på jobb dagen etter (kantina på jobben min er uansett særs lite vegetar- og veganvennlig, så jeg har i grunnen ikke noe annet valg enn å ta med matpakke).
Fire. Ha mellommåltidsmat på jobb, så slipper du å springe på nærbutikken med en gang blodsukkeret synker. Det meste av tiden har jeg knekkebrød, valnøttkjerner, cashewnøtter, mandler, fersk frukt og tørka frukt på kontoret. Det gjør underverker i tiden mellom frokost og lunsj, og lunsj og middag. 
Fem. Spis opp maten din! Ikke kast mat, men frys ned restene.
Seks. Lag mat i forveien. Ofte lager jeg middag en dag i forveien. Hvis jeg har planer etter jobb på en torsdag, så lager jeg gjerne middagen klar på onsdag kveld. Da er det bare å hive i seg middag når jeg kommer hjem fra kontoret, og løpe ut av døra etterpå.

Les også om å være veganer på veien her.

4 kommentarer:

 1. Veldig fine tips!! :-) Jeg er dårlig på å legge ting til bløt, dessverre, så det blir ofte go green sine kikerter på meg. Men de andre tingene er jeg i det minste ganske flink til :-) Foruten brødet, siden jeg spiser veldig lite brød for tiden.

  Og du og Mari er jo kjempeflinke. Jeg klarer ikke å planlegge måltidene mine på den måten - og det til tross for at jeg ELSKER å skrive lister (ah, det er terapi!!)..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode ord, Hege! Jeg er også stor tilhenger av lister :D Men jeg må bare presisere at selv om jeg kanskje gir inntrykk av å være sykt systematisk, så hender det jo selvfølgelig at jeg ikke følger den oppsatte planen slavisk. Men jeg *prøver* i alle fall å planlegge så godt jeg kan.

   (PS. Jeg digger GoGreen sine produkter, og har alltid en boks kikerter eller to stående i skapet, i nødsfall.)

   Slett
 2. Ja, jeg ble også inspirert av Mari! :D Flott ide! Jeg sparer penger også, siden jeg bare kjøper det jeg vet jeg trenger! Du har ikke forresten lyst til å legge ut oppskrift for de falaflene? Har hatt lyst på falafel i evigheter, men kommer liksom aldri så langt som til å gidde å finne en oppskrift xD

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal absolutt legge ut falafeloppskrift om ikke lenge :) Det er overraskende enkelt å lage, nesten som å lage litt tjukk hummus som man steker som små kaker.

   Slett