torsdag 10. mai 2012

Knekkebrød

Mamma og damene på jobben min baker knekkebrød i ett sett. Jeg har blitt helt hekta, og synes det er stas å bake egne knekkebrød. Jeg har fortsatt lang vei å gå når det gjelder hjemmebakte brød, men det får bli neste utfordring.
En rekke av de knekkebrødene som finnes i butikken inneholder uansett skummamelkpulver. Så da er det like greit å lage knekkebrødene sine selv, spør du meg. Også smaker det så sjukt mye bedre enn kjøpeknekkebrød. Framgangsmåten er det mamma som har beskrevet for meg, mens ingrediensene rett og slett er et sammensurium av det som befinner seg i kjøkkenskapene mine.

For noen år siden fikk jeg evigvarende bakepapir av mamma. Det er fullstendig genialt. Bakepapiret er laget av silikon, og hindrer at knekkebrødene klistrer seg fast. Første gang jeg lagde knekkebrød hjemme, brukte jeg vanlig bakepapir som jeg hadde smurt med litt rapsolje. Rapsoljen hjalp ikke ett sekund - jeg endte opp med å spise knekkebrød med bakepapir. Dagens visdomsord, altså: gå til innkjøp av evigvarende bakepapir. Du kommer ikke til å angre. Muffinsformer i silikon er også en kjekk investering, uten sammenheng for øvrig.

1 dl mandler, grovhakket 
1 dl hasselnøtter, grovhakket 
1 dl solsikkekjerner 
1 dl kruskakli 
1 dl helkorn hvete 
1,5 dl linfrø
1,5 dl store havregryn 
2 dl små havregryn 
en klype salt
6 dl vann 

1. Sett ovnen på 150 grader varmluft.
2. Bland alt det tørre i en stor bakebolle, og tilsett vannet (spe med litt og litt, det er ikke sikkert du trenger alt). Bland godt, og la det svelle i 15 minutter.
3. Kle to stekebrett med evigvarende bakepapir. Bruk en slikkepott til å fordele røra utover de to brettene.
4. Stek i 15 minutter. Ta ut brettene, og bruk en pizzaskjærer til å forme knekkebrød. Stek videre i 1 time og 15 minutter. Slå av ovnen og åpne døra, og la stå i 15 minutter. Ta ut knekkebrødene, og avkjøl på rist. Oppbevar knekkebrødene i en lufttett beholder.

(24 knekkebrød)

4 kommentarer:

 1. Å, det er så digg med hjemmelagede knekkebrød. Jeg hadde selv fullstendig dilla på det i høst, men som med så mange andre ting så stopper det plutselig bare opp - helt uten grunn.
  Oppskriften din minner om de jeg pleide å lage, men er litt annerledes. Jeg vil prøve den asap :-)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Hjemmelagde knekkebrød er supergodt! Jeg lagde en runde i går med masse masse mandler, for det er best. De er så gode at jeg spiser de uten noe på, både til frokost og lønsj. Aldri opplevd at det klistrerer seg forøvrig, men det hørtes ganske kjipt utt :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, sikkert et eller annet jeg gjør feil siden de klistrer seg.
   Helt enig i at det er nydelig med mandler! Mmmmmm.

   Slett