mandag 7. november 2011

Grønnsaksbuljong

Mamma pleide å lage grønnsaksbuljong fra skrætsj da jeg var liten. Som oftest kjøper jeg buljongpulver på helsekost, men noen ganger får jeg ånden over meg, og lager buljong fra skrætsj, jeg også. Hvis du er på utkikk etter en matrett som får deg til å føle deg flink, og som du scorer husmorpoeng på, så er egenkomponert grønnsaksbuljong rette greia for deg.
Framgangsmåten kan varieres: jeg pleier å ha en stor, tom isboks i fryseren hvor jeg legger rester av brokkoli, blomkål, gulrøtter, potet og lignende, som blir til overs når jeg tilbereder middag. Hvis du har himla mange ferske grønnsaker tilgjengelig, kan du selvfølgelig bruke det i stedet for en halv brokkolistilk og slappe gulrøtter. Man kan fryse buljongen i små beger, eller sile den over en isbitform. 

Denne gangen ble grønnsakskrafta slik: 

løk 
gulrøtter 
stangselleri 
brokkoli 
asparges 
blomkål 
fenikkel 
potet 
reddik 
hodekål 
rødkål 
hvitløk 
løpstikke 
laurbærblad 
3-4 hele pepperkorn 
2,5 liter vann 

1. Blank grønnsakene i litt rapsolje i den stor kjele, til de har blitt litt møre. Ha i vann. Kok opp. Tilsett laurbærblad og hel pepper.
2. La det småkoke i 2 timer. 
3. Sil grønnsakskraften gjennom en sil. Hell kraften over i små bokser eller sil den over en isbitform, og ha i fryseren. 

6 kommentarer:

  1. Oooh, så lurt!! :-) Takk for tips!

    SvarSlett
  2. Veldig lurt, men ganske tidkrevende. Men moro er det!

    SvarSlett
  3. Haha, husmorpoeng! Hvem vil vel ikke ha det?

    SvarSlett
  4. Men det nevnes aldri hvor mye vann som skal i, skal det være en del, eller lite, så kraften blir konsentrert?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du ser helt nederst i oppskrifta (i kursiv), så står det 2,5 liter vann.

      Slett