Som jeg skrev tidligere i sommer, så kan det være litt utfordrende å være vegetarianer eller veganer når det gjelder grilling. Jeg synes det kan være ubehagelig å delta på sosiale sammenkomster hvor kjøtteimen oser i alle retninger, og klærne lukter høgg når man kommer hjem. Derfor synes jeg det er aller best å grille sammen med likesinnede grønnsaksentuasiaster.
Disse grillspydene er veldig basic; det eneste som skiller dem fra kjøttspisernes grillspyd, er at jeg har ertsattet kjøttet med tofu.
Grillspyd:
1 liten gul løk, delt i fire
1 rød paprika, i store terninger
1 gul paprika, i store terninger
1 grønn eller oransje paprika, i store terninger
2 søtpoteter, i store terninger
1/2 squash, i tykke halvmåner
4-5 sjampinjonger, i tykke skiver
1 blokk fast tofu (350 gram)
Tofumarinade:
2 ts soyasaus
4 ss rapsolje eller solsikkeolje
1 krm liquid smoke
1 krm salt
1 krm pepper
2 cm fersk ingefær, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1/4 ts fersk chili, finhakket
Du trenger også:
3 dl ris
6 dl vann
1. Sett ovnen på 225 grader.
2. Begynn med å presse tofuen. Ta den ut av pakken, og hell av vannet. Bruk hendene til å klemme ut så mye vann som du greier, uten at tofublokka går i stykker. Legg kjøkkenpapir på en skjærefjøl, og legg tofuen oppå. Legg deretter mer kjøkkenpapir oppå tofuen, samt et kjøkkenhåndkle. Nå er det tid for å plassere det tyngste kjøkkenredskapet du har, oppå tofublokka (jeg pleier å bruke steikepanna).
3. Samtidig som tofuen ligger i press, kan du klargjøre marinaden. Bland alle ingrediensene til marinaden i en liten skål.
4. Skjær tofuen i terninger (3 x 3 cm.), og stek de i en stekepanne på middels varme til de får farge. Legg deretter tofubitene i halvparten av marinaden, og stek den marinerte tofuen i noen minutter.
5. Kutt opp grønnsakene. Træ grønnsakene og tofu vekselsvis på grillspyd. Bruk en bakepensel til å ha den andre halvparten av marinaden over grillspydene. Husk å marinere alle sidene! Pakk deretter inn grillspydene i hvert sitt lag med aluminiumsfolie, slik at spydene får lettere for å "bade" i marinaden. Legg grillspydene, kledd i aluminiumsfolie, på en rist eller bakeplate i ovnen. (Det er går sikkert helt fint å droppe aluminiumsfolien, men jeg synes det er en fin måte å forsikre seg om at grillspydene blir marinert ordentlig).
6. Stek grillspydene enten midt i ovnen på 225 grader i ca. 20-25 minutter, eller på utendørs grill (sjekk om grønnsakene har blitt myke).
7. Mens grillspydene steker, koker du ris.
Servér grillspyd med ris og salat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar