søndag 21. august 2011

Vegansk grillmat

Som jeg skrev tidligere i sommer, så kan det være litt utfordrende å være vegetarianer eller veganer når det gjelder grilling. Jeg synes det kan være ubehagelig å delta på sosiale sammenkomster hvor kjøtteimen oser i alle retninger, og klærne lukter høgg når man kommer hjem. Derfor synes jeg det er aller best å grille sammen med likesinnede grønnsaksentuasiaster. 

Disse grillspydene er veldig basic; det eneste som skiller dem fra kjøttspisernes grillspyd, er at jeg har ertsattet kjøttet med tofu. 

Grillspyd: 
1 liten gul løk, delt i fire 
1 rød paprika, i store terninger
1 gul paprika, i store terninger
1 grønn eller oransje paprika, i store terninger
2 søtpoteter, i store terninger 
1/2 squash, i tykke halvmåner 
4-5 sjampinjonger, i tykke skiver
1 blokk fast tofu (350 gram) 

Tofumarinade: 
2 ts soyasaus 
4 ss rapsolje eller solsikkeolje
1 krm liquid smoke  
1 krm salt 
1 krm pepper 
2 cm fersk ingefær, finhakket 
2 hvitløksfedd, finhakket 
1/4 ts fersk chili, finhakket 

Du trenger også: 
3 dl ris 
6 dl vann 

1. Sett ovnen på 225 grader. 
2. Begynn med å presse tofuen. Ta den ut av pakken, og hell av vannet. Bruk hendene til å klemme ut så mye vann som du greier, uten at tofublokka går i stykker. Legg kjøkkenpapir på en skjærefjøl, og legg tofuen oppå. Legg deretter mer kjøkkenpapir oppå tofuen, samt et kjøkkenhåndkle. Nå er det tid for å plassere det tyngste kjøkkenredskapet du har, oppå tofublokka (jeg pleier å bruke steikepanna). 
3. Samtidig som tofuen ligger i press, kan du klargjøre marinaden. Bland alle ingrediensene til marinaden i en liten skål. 
4. Skjær tofuen i terninger (3 x 3 cm.), og stek de i en stekepanne på middels varme til de får farge. Legg deretter tofubitene i halvparten av marinaden, og stek den marinerte tofuen i noen minutter. 
5. Kutt opp grønnsakene. Træ grønnsakene og tofu vekselsvis på grillspyd. Bruk en bakepensel til å ha den andre halvparten av marinaden over grillspydene. Husk å marinere alle sidene! Pakk deretter inn grillspydene i hvert sitt lag med aluminiumsfolie, slik at spydene får lettere for å "bade" i marinaden. Legg grillspydene, kledd i aluminiumsfolie, på en rist eller bakeplate i ovnen. (Det er går sikkert helt fint å droppe aluminiumsfolien, men jeg synes det er en fin måte å forsikre seg om at grillspydene blir marinert ordentlig). 
6. Stek grillspydene enten midt i ovnen på 225 grader i ca. 20-25 minutter, eller på utendørs grill (sjekk om grønnsakene har blitt myke). 
7. Mens grillspydene steker, koker du ris. 

Servér grillspyd med ris og salat.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar